
Välkommen till Fiskarfjärdens båtklubb, denna pärla i Mälaren!
Med den här broschyren hoppas vi att du ska få en introduktion till vad det innebär att vara medlem i Fiskarfjärdens båtklubb (FBK). För mer detaljerad information hänvisar vi till stadgar och ordningsregler på hemsidan fbk-bat.se.
Klubben bildades 1969 och har idag drygt 200 medlemmar och ungefär lika många båtar. Pontonbryggorna och gröna Sjövillan hyrs av Stockholms Stad medan klubben äger bommar och bojar. I Sjövillan finns vaktlokal med kök, wc och dusch, möteslokal och förrådsutrymmen. I trädgården utanför finns trädgårdsmöbler och grillplats.

Ideell förening
Klubben är en ideell förening som är icke-vinstdrivande (non profit) och där i princip alla som önskar bli medlemmar är välkomna. Medlemmarna har dock kravet på sig att dels följa klubbens stadgar och regler och dels att själva delta i driften av verksamheten såsom styrelsearbete, gå vakt, sjö- och torrsätta bommar, sköta om bryggor och klubbhus, städa, etc. Samtliga klubbmedlemmar måste hjälpas åt för att inte ett fåtal medlemmar ska bli överbelastade, för att vi ska kunna hålla nere avgifterna, för att säkerställa en säker hamn och god trivsel. En ideell, på sin fritid arbetande styrelse, innebär att det ibland tar lite längre tid att svara på frågor och lösa uppkomna uppgifter.
Klubbens styrelse ansvarar för den operativa verksamheten och sammanträder normalt en gång i månaden. Är du intresserad av att arbeta i eller utanför denna så hör gärna av dig till valberedningen eller direkt till styrelsen.
Verksamhetsåret
Klubbens verksamhetsår börjar med årsmöte i februari/mars dit alla medlemmar är välkomna. Kallelse skickas via epost och läggs ut på hemsidan. Vid årsmötet väljs styrelsen och frågor viktiga för klubben diskuteras. Det är också ett tillfälle att lära känna andra medlemmar. Det är viktigt att du uppdaterar dina uppgifter i medlemsregistret (BAS) så att du kan nås med kallelse till årsmöte, vaktdagar, fakturautskick, allmän information och specifik information om din båt.
Klubben organiserar nattvakter (två vakter per pass) och varje medlem ska gå två pass per sommarsäsong och båt. Alternativt kan en medlem ta ansvar för bägge passen en natt, så kallad familjevakt. Du bokar själv in dina vakter via BAS. Mer information om vakterna hittar du i ordningsreglerna.
I april har vi två arbetsdagar då Y-bommarna läggs i och i oktober har vi två arbetsdagar då bommarna tas upp. Samtidigt iordningställer vi klubbhuset, rensar området från skräp etc. och vi träffas och umgås. Vi börjar normalt klockan 0900 och brukar vara klara vid lunchtid. Det är obligatoriskt att delta vid en av årets fyra arbetsdagar. Om du inte kan planera in deltagande vid en av dagarna så måste du anmäla det i förväg så försöker vi hitta andra arbetstillfällen.
Vi försöker hålla avgifterna så låga som möjligt och uppskattar därför att du ställer upp även utanför de planerade fyra arbetsdagarna, t.ex för reparation och underhåll av klubbhus, bryggor och el, underhåll av bojstenar och kättingar, reparation och byte av bommar och bomfästen, klippa gräs och buskar mm.
Om någon inte deltar på arbetsdagarna eller inte går sina nattvaktspass debiteras denne extra avgifter men det är viktigt att förstå att avgiften inte är ett sätt att köpa sig fri från arbetsuppgifterna. Vi behöver alla hjälpas åt för att ha en väl fungerande och trivsam båtklubb.
Hamnen
FBK ligger vid en av de mest trafikerade farlederna i Mälaren och är utsatt för hårda vindar framför allt från S/SV och från svall från förbipasserande fartyg. Det är därför mycket viktigt att förtöja båten rätt, med tillräcklig dimension på tampar, fjädrar och fendrar (se bilder i ordningsreglerna) och att du ofta ser till båten.
De drygt 200 båtplatserna fördelas på bryggorna A-E i väster och K-L i öster. För att undvika att master fastnar i varandra är varannan båtplats för segelbåt och varannan för motorbåt. Din båt får inte innehålla biocidfärger och måste vara försäkrad.
Det finns kranar för dricksvatten på E-bryggan och på utgången till K-L-bryggorna. Eluttag finns i lyktstolparna. Om du behöver ladda dina batterier ska du märka upp sladden med en skylt som finns i vaktlokalen. Elen får max vara inkopplad i 24 h, vilket innebär att du inte får driva kylskåp eller annan utrustning med landström under längre tid.
Det är inte tillåtet att fiska från bryggorna då fiskelinor kan hamna i propellrar och kapell. Om du badar i hamnen så tänk på att det är svårt att se dig i vattnet och att andra båtägare kanske inte förväntar sig att någon simmar i hamnen. Det är inte heller tillåtet att grilla på bryggorna p.g.a. brandrisken. Arbete på båten som resulterar i nedsmutsning av andra båtar eller av bryggan får inte förekomma.
Om du säljer din båt får du inte överlåta båtplatsen till ny ägare.
Hemsidan
Hemsidan består av två delar:
-
fbk-bat.se : Denna sida är öppen för alla. Här hittar du allmän information om klubben, information för nya medlemmar, ordnings- och miljöregler, datum för arbetsdagar, klubbträffar och annat. Här finns även kontaktuppgifter till styrelsen.
-
BAS (Båtunionens Administrativa System): Här loggar du in i medlemsregistret med bank-ID eller lösenord. Här kan du ändra personuppgifter, boka vaktpass, hitta telefonnummer till de som går extravakt m.m.
Övrigt
Din nyckelbricka går till brygg-grindarna och till klubbhuset. Nyckeln går till förråd, arbetscontainer, vägbom och grindarna (endast från utsidan). Brickan och nyckeln är personliga och får endast nyttjas av familjemedlemmar boende på samma adress. Om du lånar ut din båt måste du därför själv vara i hamnen när den åker ut och kommer tillbaka.
Du måste ta med dig allt avfall från klubben. Endast sopor som uppstår under vaktpass får slängas i gavelförrådets sopkärl.
Klubben ligger inom ett naturreservat, vilket innebär att naturen är extra skyddsvärd. Allemansrätten gäller vilket innebär att du får plocka blommor, bär och svamp. Var dock uppmärksam på att vissa växter är fridlysta och därför inte får plockas och att det finns särskilda regler i naturreservat.
På styrelsens eller medlemmars initiativ och ledning anordnas ibland klubbträffar. Exempel på dessa kan vara att dela med sig av kunskaper inom det nautiska området, såsom förtöjningar, knopskola, etc, grillaftnar samt annat för att umgås och lära känna varandra. Hoppas du har egna idéer och kan ta ansvar för att organisera och vara med i olika arrangemang!

Vinterförvaring vid Sätra Varv
OBS! Frågor som berör varvet besvaras av SVI varvschef på varvschef@satravarv.se.
Sättra Varfs Intresseförening (SVI) är liksom FBK en ideell förening och inte en kommersiell marina. SVI är en annan organisation än FBK, med eget organisationsnummer, egen styrelse och varvschef, egna regler och avgifter, mm. Varvet har endast vinteruppläggnings-möjligheter och kan inte erbjuda båtservice. Som ideell förening måste alla medlemmar i varvet ta ett eget ansvar för verksamheten.
Alla medlemmar i FBK är garanterade vinterplats på varvet, under förutsättning att varvets avgifter betalas i rätt tid (i förskott) och att varvets regler i övrigt följs. För medlemskap i varvet görs ansökan på www.satravarv.se /Bli Medlem.
Alla medlemmar i SVI ska gå vakt och hjälpa till under egen båts torr- eller sjösättningspass samt delta vid ett obligatoriskt varvsarbetspass.
I varvets medlemsregister (BAS) loggar du in på samma sätt som till FBK BAS, för bokning av upptagning och sjösättning, vakttjänst och varvsarbete. Gör bokningarna själv när bokningen är öppen, annars blir du inbokad av varvet.
Båtarna hanteras med traktorvagn eller Sublift ”slamkrypare”. Följ varvets krav på anvisningar avseende bockar och stöttor. Det finns krav på såväl bockarnas höjd, bredd samt antal stöttor. Du ska själv medföra pallningsvirke (50 cm brädor i dim 50 x 140 mm). Ta hellre med för mycket virke än för lite!
Inga båtar får stå kvar på varvets område under tiden 1 juni till 15 september. Stöttningsmateriel kan lämnas i materialgården.
För mer detaljerad information hänvisar vi till varvets stadgar, ordnings- och miljöregler på hemsidan www.satravarv.se. Alla medlemmar är skyldiga att följa varvets regler och anvisningar.

OBS!
För nya medlemmar finns det obligatoriska introduktionsmöten.
Genom att lämna båt eller annan egendom på Fiskarfjärdens båtklubbs område anses du som båtägare ha tagit del av och godkänt hamnens stadgar, ordningsregler och övriga anvisningar, vilka framgår av hemsidan.
Förtöjning av båt vid båtklubben anses ske enligt Konsumenttjänstlagen (1985:716) 50 § avseende näringsidkares rätt att sälja saker som inte har hämtats. Detta innebär att klubben har rätt att sälja eller skrota båtar som blir kvar i hamnen efter den 31. oktober årligen, eller ej flyttas bort trots särskild anmodan.
Last Updated on 2025-04-12 by f2admin